Follow Me

Nak Belanja.. Tapi

Selamat pagi korang.. sihat ker? sarapan apa tadi? as pagi-pagi dah makan satay. hebat kan? hahaha.. as makan je apa yang best. janji as tak lapar kat opiz. kalau tak as rasa macam zombi. =_="

as suka belanja famili as makan.. tapi nak kata gaji besar itu tidak lah.. as belanja dorang ikut kemampuan as je.. lagipun bulan 6 ni as last kerja kat MAS. sebab kontrak dah habis. :(

okeh, berbalik pada niat asal.. hehe.. dalam hati teringin nak makan spagethi. meluak-luak ni nak makan. tapi kalau makan kat luar mahal kan.. makanya, semalam lepas balik kerja as terus keluar pergi Econsave mencari bahan-bahan untuk memasak spagethi.

as buat spagethi yang ringkas jer.. tak guna tomato puree tau.. kira spagethi koboi lah ni... hehehe

bahan-bahannya...

sepeket spaghetti cap san remo
sepeket daging burger ayam
mixed herbs spagethi bolognese
sebotol sos prego
1 tin cendawan butang
cili benggala
carrot

bahan-bahan yang lain seperti bawang untuk menumis, air, periuk, dapur gas dan senduk.. kalau tak da benda-benda ni tak boleh masak tau.. hehehe

cara-caranya...

rebus spagethi dalam air. letak garam dan minyak untuk mengelakkan melekat ye puan-puan... sementara nak tunggu spagethi tu lembut, boleh lah kita mula buat kuah dia..

tumis bawang yang dipotong dadu sampai naik bau. tumis dengan mixed herbs tu bagi sampai jiran sebelah bau.. muahahaha

masukkan daging burger yang telah dicincang. masukkan air sedikit sampailah daging tu agak-agak masak. masukkan sos prego. garam sedikit. lepas tu korang rasa lah.. kalau masam, tambah air sedikit. dan masak sampai kering sedikit.

bila spagethi dah lembut, korang tos kan yer. dan boleh di makan bersama... senang kan? hehehe


yang ni dah siap memasak.. macam ni je lah tiap-tiap bulan as belanja famili as makan.. beli, masak dan makan sama-sama kat rumah. lagi best.. sebab dapat meluangkan masa bersama..

meluangkan masa bersama tak semestinya berjalan round the world kan, tapi boleh je luangkan bersama keluarga kat rumah... hehe.. bila tinggal 5months ni, macam-macam as nak masak kat rumah nak bagi famili makan.. bila lagi kan.. hehe

bila licin macam ni.. lega hati... hehehe.. walaupun kurang masin sikit.. hehehe.. tak apa, boleh diperbaiki lagi kan.

2 2008 cinta berkata-kata:

  1. menyelerakan lah...nyum2...

    BalasPadam
  2. kite baru je teringin nak makan spagetti ni~ as ni kan~

    BalasPadam

dah baca..kena lah komen sekali..:)

Copyright@Hak Milik Siti Norasfiza