Follow Me

Perkara WAJIB Masa Tempah Doorgift

Kali ni as nak pesan dekat bakal2 B2B..
seperti  yang korang semua tahu doorgift adalah salah satu benda penting dalam sesuatu majlis.
Baik majlis bertunang, nikah (jika ada), resepsi, bertandang, cukur jambul dan sebagainya.

Doorgift ni pun banyak kategorinya. Bergantung kepada bajet pengantin.
seperti as dulu pun ada doorgift tetamu, doorgift kawan2, doorgift bridesmaid, doorgift kanak2.
tu belum kira doorgift untuk orang marhaban, orang surau (masa kenduri doa selamat)
duit keluar macam air wooo..

1. BAJET
    WAJIB tau. Jangan nanti tengah2 survey orang tanya berapa bajet. Tak tahu... susah tu.
    Terutamanya doorgifter macam as. As selalu tanya bajet berapa.
    Ada je customer bajet RM1.00, RM0.80.. kita win2 situation la.
    As boleh je bagi dengan bajet RM0.80 tu.. tapi saiz nya akan kecik sedikit lah..

2. KUANTITI
    Ini perkara ke-2 terpenting.
    Dengan kuantiti ni korang boleh demand harga.
    Andai kata korang order 1000biji cupcakes.
    As punya harga cupcake RM1.80/pcs. Mungkin as leh kurangkan harga sedikit...
    Kenalah pandai tawar menawar..
    Pandai ambil hati penjual, mana tau dapat diskaun  lagi ke kan. Hihihi

3. Jenis Doorgift
    Doorgift pun ada macam2 jenism
    Jenis makanan, hadiah, barang kenangan dan macam2 lagi
 
4. Survey Banyak Tempat
    Korang kena rajin. Rajin berjalan survey2 harga doorgift.
    Ala..sekarang ni semua dihujung jari.. insta ada..facebook ada..
    PM/WhatsApp je..
    Bila dah survey baru tengok bajet korang. Tawar menawar lah.
    Tapi jangan sampai melebihi kemampuan penjual. Kesian kami... barang sekarang dah mahal.

5. Jangka Hayat
    Ini khas untuk doorgift jenis makanan.
    Kalau jenis keropok, kekacang, gula2.. rasanya takada masalah selagi di packing dengan betol.
    Kalau jenis macam cake, biskut, apam.. korang kena double comfirm dengan penjual.
    Lagi2 kalau jenis pembeli di Selangor, penjual di Kelantan. Contohnya... kena lah pos kan.

okeh la.. itu sahaja buat masa ini.. jika ada penambahan lagi, as tambah okeh..hehe

0 2008 cinta berkata-kata:

Catat Ulasan

dah baca..kena lah komen sekali..:)

Copyright@Hak Milik Siti Norasfiza